2010. május 10., hétfő

Rozmaringos-diós-olívás grissini


Vannak olyan dolgok, saját emlékeimből is rengeteg, amelyekről azon nyomban Olaszország jut eszembe - kedvenceim egyike.
Varázsoljunk egy kicsit Olaszországot otthon is: az isteni grissinivel!

A feltétet tetszés szerint lehet variálni, én most rozmaringosat, diósat és olívásat csináltam.

Hozzávalók:
Fél kg liszt, fél zacskó élesztő (3 gr), fél deci olívaolaj, 2 dl meleg víz (vagy amennyivel jól gyúrható), só, kis cukor

Feltét: tört dió, 2 ág friss rozmaring, felvágott olívabogyó, kenéshez olívaolaj

A lisztből, élesztőből, olajból, meleg vízből, cukorból és sóból tésztát gyúrunk és kelesztjük minimum 1 órát.
Ha duplájára dagadt a tészta, legalább 5-10 percig gyúrni kell, amíg jó ruganyos nem lesz az állaga.
Utána gyúródeszkán kisimítjuk, szét is oszthatjuk annyi darabra, amennyi ízt akarunk adni neki.
Az egyik rozmaringág leveleit letépkedem, összevágom, megszórom a tészta tetejét és a gyúródeszkával belesimítom.
Ezt teszem a többivel is.
Hosszú kígyókat vágok (én pizza késsel), olyan 20-30 cm hosszúakat és 1 cm átmérőjűeket: vigyázat, sütés közben még megdagad!
Előmelegített 250 fokos sütőben 10 percig sütöm (tetejüket megkenhetjük még egy kis olívával), nem tovább, h ne száradjon ki.

ui: gyerekeknek ebéd előtt tilos adni belőle, mert úgy jártok mint én, hogy kislányom szinte bojkottálta az ebédet, viszont grissiniért hisztizett:-)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése