2010. május 13., csütörtök

Zsályás-sonkás kosárka


Ha valami különlegesebbet akarsz készíteni uzsonnára, annak ellenére javaslom, hogy amennyiben a tésztát is el akarod készíteni, kicsit molyolós - de nagyon megéri. Készítheted leveles tésztából is, és akkor a kettes pontot hagyd ki, csak annyi a teendő, hogy a muffin tepsi mélyedéseibe beleteszed a leveles tésztát.

A zsálya nagyon finom, intenzív fűszer, nagyon különleges ízű a tejszínes keverékkel.

1, előmelegítjük a sütőt 200 fokra, utána a muffin tepsi 12 mélyedését alaposan kivajazzuk.
2, a tésztához összekeverjük az alábbiakat: 25 dkg finomliszt, 1 ek. oregano (morzsolt), 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, őrölt bors, 4 ek. hideg víz.
3, összegyúrjuk a tésztát, hurkát formázunk és 12 darabra osztjuk, majd kibéleljük vele a muffin tepsi mélyedéseit. Megszurkáljuk villával, majd kis db sütőpapírt nyomkodunk a tetejükre, melyekre rizst teszünk, h biztosan simuljon a tésztához.
4, A tésztakosárkákat 15 percre betesszük a sütőbe, 10 perc után a rizses papírkákat vegyük ki. Amikor kivesszük őket, kenjük át őket felvert tojásfehérjével.
Ezalatt a sütőt kicsit lejjebb vesszük, 175 fokra, és mialatt kicsit kihűlnek a kosarak, gyorsan elkészítjük a tölteléket.
5, Töltelék: 15 dkg sonka, 1 ek. zsálya, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg parmezán sajt, 3 tojás, 2 dl tejszín (ez sztem elhagyható...), só, bors.

Az apróra vágott sonkát olíva olajon megpirítjuk, majd ha kész és picit hűlt, hozzákeverjük a zsályát, a zúzott fokhagymát és a sajtot.
A tojásokat a tejszínnel (vagy anélkül) habosra habarjuk és összeforgatjuk a sonkás keverékkel.
Ezután már csak meg kell tölteni a kosárkákat és 15 percig sütni.
Ha a tölteléked több lett, és marad a tésztából is, akkor süss még egy tepsiben amennyi a maradék. El fog fogyni:-)

FRISSEN tálalni!! Kihűlve sajnos már nem az igazi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése